Proces-Vanhecke: parket dagvaardt Frans Wymeersch

Er is nog eens nieuws over het al lang aanslepende proces tegen Frank Vanhecke.  Dat werd opgestart door het Centrum tegen de vrije meningsuiting na een lokaal pamflet van Vlaams Belang in Sint-Niklaas in 2005.  In dat pamflet verscheen de bewering dat schade op een kerkhof het werk was van allochtonen – een bewering die volgens toenmalig burgemeester Willockx verkeerd was, ook al werden de dossiers over die grafschennis nooit voorgelegd.

De auteur van het artikel was OCMW-raadslid Mark Van de Velde, maar de strafste zinnen in het artikel werden toegevoegd door een ‘onbekende’.  Omdat die ‘onbekende’ weigerde zich bekend te maken kwam Frank Vanhecke in het vizier, die als toenmalig VB-voorzitter verantwoordelijke uitgever van het blaadje was.

De onschendbaarheid van Vanhecke in het Europees parlement werd opgeheven, en voor de correctionele rechtbank te Dendermonde moesten twee beklaagden opdraven: Van De Velde en Vanhecke.

Maar nu is er dus een nieuwe wending.  Het gerecht is blijkbaar van mening dat het weet wie de ‘onbekende’ is, want ex-Vlaams parlementslid Frans Wymeersch wordt nu ook gedaagd.  Als het gerecht kan hardmaken dat hij de wijziging aanbracht, dan gaat Frank Vanhecke naar Belgisch recht volledig vrijuit: als de auteur van een tekst bekend is, kan de verantwoordelijke uitgever niet meer vervolgd worden.

De zaak wordt ingeleid in september en zal wellicht gepleit worden in november.