Het Kapitaal van Karl Marx, na het boek en de volledige faling van het communistische systeem nu ook het stripverhaal

Deel I handelt over Robin die samen met zijn vader een boerderij heeft met een klein kaasbedrijfje. Rijk wordt hij daar niet van maar het is eerbaar werk en ach, onze jonge held heeft andere besognes. Tot hij op een dag Daniël, een investeerder, tegen het lijf loopt die met één vraag zijn leven verandert. Of Robin niet snel geld wil verdienen? Daniël voelt z’n hoofd duizelen als hij de man hoort jongleren met termen als ‘schaalvergroting’, ‘bandwerk’ en ‘meerwaarde’, en hapt toe. Het begin is moeizaam. Die klagende arbeiders! De magere kwaliteit van hun werk! Maar Rome is ook niet op één dag gebouwd. Van zodra Daniël Robin ervan overtuigt dat arbeid een ‘goed’ is dat je goedkoop aankoopt en efficiënt gebruikt, keren de zaken…

Wat is meerwaarde? Hoe wordt de prijs van een product berekend in onze maatschappij? Hoe ontstaat accumulatie? Deze Graphic Classic legt de basisprincipes van Marx’ theorie helder uit. Geen lange of ingewikkelde theoretische beschrijvingen, maar wel een verhaal dat duidelijk toont hoe het hele productiesysteem gebaseerd is op uitbuiting. 

In deel II van Het kapitaal  leest men hoe het verder gaat met het bedrijf dat Robin heeft opgericht. Waarom blijft een kapitalistische maatschappij ononderbroken winst nastreven? Hoe ontstaat een economische crisis? Ook deze Graphic Classic legt de basisprincipes van Marx’ theorie helder uit, maar is geen letterlijke weergave van zijn oorspronkelijke complexe wetenschappelijke analyse. 

We zijn benieuwd of in navolging hiervan bij EPO ook stripreeksen zullen verschijnen zoals bijvoorbeeld ‘Animal Farm’ van George Orwell of de ‘De Goelag Archipel’ of ‘Het kankerpaviljoen’ van Soljenitszin en zovele anderen waarin de gevolgen van de praktische toepassing van Marx’ theorie op een samenleving duidelijk en helder worden toegelicht. 

Deel I -> isbn: 9789064457005 · 2010 · garengenaaide hardcover met goudopdruk (15 x 22,5 cm) – 192p. – oorspr.titel: Manga de dokuha: Shihon-Ron – uit het Japans vertaald door Nele Noppe · prijs: € 18.50 – uitgeverij: EPO

Deel II -> isbn: 9789064458156 · 2011 · garengenaaide hardcover met goudopdruk (15 x 22,5 cm) – 192p. – oorspr.titel: Manga de dokuha: Das Kapitaal II – uit het Japans vertaald door Nele Noppe · prijs: € 18.50 – uitgeverij: EPO 

Dit onderwerp kwam ook aan bod op Radio Rapaille in de uitzending Dwars door Dietsland van maandag 30 mei. Dwars door Dietsland is het actualiteitenprogramma op Radio Rapaille op maandag, woensdag en vrijdag van 20 tot 21 uur. Te beluisteren via www.radiorapaille.com. Herbeluisteren kan hier: http://herbeluister.radiorapaille.com.